Bröllop
Vigselringen – är en symbol för kärlek!
Vigselringen med sin runda form förknippar vi med evighet, vigsel och bröllop så klart.
Vid kyrkliga vigslar är överlämnandet av ringen en del av vigselcermonin. Även vid Borgerlig vigsel väljer dom allra flesta att bära vigselring. Ringen finns där som en evig påminnelse av kärlek och gemenskap.
Historien om Vigselringen
Traditionen att bära vigselringar har sitt ursprung i romerskt rättsbruk, där vigselringen användes som en bekräftelse på ingångna avtal. I Svenska kyrkans vigselformulär av idag har ringen samma betydelse. Sedan 1500-talet bär vi förlovnings- och vigselringen på vänster hands ringfinger. Detta kommer troligen sig av att man under antiken i Egypten trodde att den s k kärleksvenen (vena amoris) gick direkt till hjärtat från fingertoppen på vänstra handens tredje finger.
Slät vigselring
I dag är den släta guldringen den vanligaste, men det har inte alltid varit så. I äldre tid hade ringarna ingen enhetlig form, utan de var ofta utformade med motiv av madonnor, handslag och med infattningar av stenar i hjärform. Den släta guldringen kom i samband med att kvinnan i början av 1800-talet började bära två ringar. Då etablerades seden att växla två släta guldringar vid förlovning och att brudgummen sedan ger bruden en (slät) guldring vid vigseln. Detta är ganska så unikt för Sverige
Alliansring
Efter 1930-talet introducerades nyheter som alliansringar med briljanter (slipad diamant) och ädla stenar på skenan, efter utländsk förebild. På åttiotalet blev de riktigt populära och är så fortfarande. Alliansringen har kommit för att stanna även i vårt land.
På våra sidor om förlovningsringar och vigselringar kan du läsa på mer inför ditt köp! Missa inte heller vår materialguide och sida för gravyr!
Källa: brollopsguiden.se
Caroline
3 Comments
camilla
snygg ring, men lite 80-tal kanske
admin
Hej Camilla!
80 talet kommer alltid tillbaka 🙂
Mvh
Hellkes Ringar
Hekkee
Ska köpa vigselringar imorgon