Bröllop
Förlovning! När & Hur?
Var ute och titta runt lite på nätet och hitta denna artikeln och förstod att det finns många frågetecken om hur man skall gå tillväga när man förlovar sig. Det vet jag av egen erfarenhet också!
Så jag tänkte att svaret på frågan längre ner kan vara bra att läsa. Den kanske kan hjälpa till lite på vägen, då jag tror att denna killen hade samma fråga som många andra har där ute!
Fråga:
Hur lång tid innan bröllopet skall man förlova sig? Är ett frieri från mannens sida detsamma som en förlovning? Är det brukligt att mannen först frågar om kvinnans hand och att de sedan gemensamt införskaffar förlovningsringar?
Svar:
Man gör precis som man vill. Det finns inte någon fastställd regel som tillhåller fästfolk till det ena eller andra sättet att förlova sig på. Vanligt i svensk förlovningstradition är att mannen ger kvinnan en förlovningsring. Den har han skaffat i förväg om han är bergsäker på att hon ska svara ja, och ger henne när han har friat till henne, varefter hon skaffar en förlovningsring till honom. Eller också går båda två till juveleraren och beställer varsin ring att ge den andra vid det tillfälle då de ska förlova sig. Då vet de båda förstås att de ska förlova sig, och bådaderas ja är redan sagt, så man kan mycket väl ge varandra ringar efter frieriet.
I många kulturer får kvinnan en förlovningsring men inte mannen, men det finns också många där båda har varsin ring. Svensk sed är att kvinnan får ytterligare en ring vid vigseln, men mannen behåller sin förlovningsring som då övergår till att bli vigselringar.
Förlovningen är det etablerade tillståndet, så att säga, som är en följd av frieriet. Om man
följer gamla traditioner så friar mannen till kvinnan genom att vid ett lämpligt tillfälle fråga henne något i den här stilen:
– Vill du gifta dig med mig?
Det är ett frieri. Förhoppningsvis svarar kvinnan ”ja!” och då kan mannen ta upp en ring som han har skaffat – ringmåttet kan han säkert hitta genom att diskret låna en av kvinnans ringar och mäta eller ta med sig i smyg till juveleraren eller guldsmeden. Eller också säger han när hon har sagt sitt ja, att då går vi och beställer ringar i morgon. Han ska ju också ha en förlovningsring, som hon vanligen betalar, medan han givetvis då betalar hennes ring.
När man har förlovat sig är det enligt gammal sed en inledning till ett kommande äktenskap. I dag förlovar sig många och tycker att det räcker med förlovningen, de bryr sig inte om att gifta sig. Men det är skillnad legalt på att vara förlovad och att vara gift, så man ska tänka över detta innan man beslutar sig för att avstå från äktenskapet och hålla sig till enbart förlovning.
Förr brukade man säga att förlovningen skulle vara högst ett år – den kunde vara bara en månad eller ett par också – men det finns naturligtvis inga regler för detta. Man gifter sig när man har möjlighet till det, och förlovad kan man som sagt vara en dag, en timme, resten av livet, ett år, fem eller tio – det är sannerligen de två förlovades ensak.
Källa: DN
Som ni kanske förstår så är det Förlovnings- och Vigselringen som är den enkla delen 🙂
Men så klart, har ni funderingar så kan ni komma till oss, det är trots allt det vi kan bäst!
Caroline
2 Comments
Kim
Ni skriver att ”Vanligt i svensk förlovningstradition är att mannen ger kvinnan en förlovningsringar. Den har han skaffat i förväg om han är bergsäker på att hon ska svara ja, och ger henne när han har friat till henne, varefter hon skaffar en förlovningsring till honom.”
Det är inte vanligt i svensk tradition att det går på detta vis. I USA däremot, där är det vanligt att en förlovning går till så som Ni beskriver. Dock ges bara en ring till vardera partner vid förlovningen.